Buxusschimmel

Buxusschimmel

Last van de buxusschimmel? Begin dan vandaag nog met de bestrijding! De buxus is juist het groene middelpunt van uw tuin en u wilt dan natuurlijk niet dat er allerlei bruine plekken te zien zijn. Als de schimmel doorzet, kan uw prachtige buxus zelfs afsterven… maar gelukkig heeft u de schimmel op tijd herkend en is uw buxus nog te redden!

Help, buxusschimmel!

Buxusschimmel groeit heel snel als u hem zijn gang laat gaan. Of u nu een mooie buxushaag,  buxus in een pot of buxus in de volle grond heeft staan; het zijn allemaal doelwitten van de buxusschimmel. Er bestaan twee soorten buxusschimmels:

  • Volutella buxi; de blaadjes van uw buxus zullen bruin worden, maar blijven wel aan de takken zitten. Natuurlijk totaal geen mooi gezicht, zo’n bruine buxus.
  • Cylindrocladium buxicola; deze schimmel zorgt er ook voor dat de blaadjes van de buxus langzaam bruin worden. Daarna zullen er plekjes verschijnen op de bladeren, die van bruin naar zwart gaan. Uiteindelijk zullen alle blaadjes van de takken afvallen én komen er zwarte strepen op de takken. Een nachtmerrie voor de echte buxusliefhebber!

Controleer uw buxus regelmatig op deze symptomen, dan bent u er op tijd bij.

Zo bestrijdt u de buxusschimmel

Wat u zich nu natuurlijk afvraagt is: hoe bestrijd ik de buxusschimmel dan? Gelukkig kunnen wij u daarbij helpen! Zorg ervoor dat uw buxus op z’n allersterkst is, want dan heeft deze veel meer kans om de schimmel te overleven. Voeg buxusgrond en voedingsstoffen toe en geef genoeg water. Zorg ook voor voldoende ruimte rondom de buxus, want de blaadjes moeten snel kunnen drogen door de wind. Schimmels leven namelijk altijd op vochtige plekken. Snoei uw buxus ook nooit als deze nat is. Haal alle aangetaste takken weg en snoei de planten die naast uw buxus staan ook terug. Het is heel belangrijk om daarna direct uw snoeischaar te ontsmetten. Koop een bestrijdingsmiddel in ons tuincentrum en behandel de buxus hier grondig mee. Let vooral op dat schimmelsporten de verse snoeiwonden niet infecteren en vernietig de weggesnoeide takken door ze te verbranden. In ons tuincentrum geven we u graag nog wat extra advies.

Nog een bedreiging: de buxusrups

De buxus is een hele mooie plant, maar u dient hem wel met hand en tand te verdedigen tegen plagen. Een plaag die ieder jaar weer vele slachtoffers maakt, is de buxusrups of buxusmot. Gelukkig is deze plaag heel makkelijk te herkennen, omdat de hele buxus vol zit met spinsel. De rupsen zullen uiteindelijk veranderen in motten, die een tweede generatie buxusrupsen zullen voortbrengen. Een hardnekkige plaag die lang aanhoudt dus, maar wat kunt u ertegen doen? Als u de buxusrups heeft ontdekt, kunt u het best beginnen met het wegspuiten van alle spinsels en rupsen. Dit kan al genoeg zijn, als de plaag nog niet echt heeft doorgezet. Anders raden wij u aan om een bestrijdingsmiddel te kopen.

Is uw buxus ziek?

Ziet u buxus er bruin uit of is er iets anders mis? Maak een foto van de plant en kom langs in ons tuincentrum. Wij helpen u uit de brand!