Vogels voeren

Vogels voeren

Vogels horen bij de tuin, in elk seizoen. Met hun uitbundig gezang kondigen ze de lente aan. In de zomer en het najaar wippen ze aan voor besjes, zaden en insecten. En in de winter doen ze een beroep op onze hulp. Met deze tips helpt u ze veilig door de soms moeilijke winterperiode.

Voederhuisjes en drinkbakken
Bij uw tuincentrum vindt u een grote keus aan vogelvoederhuisjes en drinkbakken. Dat er zo veel verschillende uitvoeringen zijn, heeft niet zozeer met de vogels te maken als wel met uw persoonlijke tuinideeën. Want een mooi vogelhuisje of een fraaie stenen of gietijzeren drinkbak is een belangrijk tuinelement. Zeker in de winter, als er in de tuin minder te beleven valt. Een vogelhuisje, met zijn gezellige af en aan gevlieg, geeft een kijkrichting. Zet het daarom bij voorkeur zó dat u er van binnen goed zicht op hebt, bijvoorbeeld tegen een achtergrond van mooie, groenblijvende heesters. Let er bij het kopen op dat de voederplank hoog genoeg van de grond is. Dat geeft de vogels meer tijd om te reageren als er een kat omhoog wil klimmen.

Water
Als sloten en vijvers bevroren zijn, hebben vogels veel moeite om aan drinkwater te komen. Dan is een drinkbak zelfs nog belangrijker dan eten geven. Meng niets door het water om bevriezen te voorkomen. Regelmatig controleren op ijsvorming en zo nodig elke dag verversen is het beste.

Voedsel
Bij uw tuincentrum vindt u speciaal wintervoedsel voor uw tuinvogels, zoals pinda's, verschillende zaden en vetbollen. Natuurlijk kunt u deze laatste ook zelf maken. U kunt hiervoor elke vorm gebruiken, van een koffiekopje tot een puddingvorm. Neem als vulling gesmolten dierlijk vet en meng er bijvoorbeeld zonnebloempitten doorheen. Hang een stukje touw, met een knoop aan de onderkant, in het hete vetmengsel en als het gestold is, kunt u de bol ophangen. Een belangrijke raad: wees niet té gul en voer vogels alleen bij wanneer het écht koud is. Anders doet u ze meer kwaad dan goed. Want vogels die het in de winter te gemakkelijk hebben, weten in de lente niet meer goed hoe ze zelf hun voedsel moeten zoeken.

Bessen
Een natuurlijke manier om vogels in de winter van voedsel te voorzien, is het planten van besdragende struiken. Er zijn verschillende mogelijkheden. Uw tuinadviseur zal u graag helpen bij het kiezen van de mooiste én smakelijkste soorten, zoals bijvoorbeeld de lijsterbes en het krentenboompje. Ook klimop is een goede voedselplant voor vogels, omdat hij pas laat bloeit en bessen vormt als de andere struiken al leeggegeten zijn.

Meer weten?
Vraag onze tuinadviseurs gerust alles wat u nog meer over het voeren van vogels wilt weten. Ze helpen u graag met handige tips en goede raad.