Rotsplanten

Rotsplanten

Een mooie rotstuin is genieten op de vierkante meter. Want op de plaats die één doorsnee tuinstruik inneemt, groeien en bloeien tientallen verschillende soorten rotsplanten. Bovendien is rots tuinieren niet moeilijk, zolang u maar rekening houdt met de afwijkende behoeften van de planten. Met deze tips bent u praktisch verzekerd van succes.

Bergbewoners
De puinhellingen van het hooggebergte vormen hun thuisland. Rotsplanten zijn gewend aan schrale, goed waterdoorlatende grond en veel zon. In de lange bergwinters worden ze door een dikke laag sneeuw beschermd tegen de ergste kou. Om het ze in ons lage landje naar de zin te maken, moeten we deze omstandigheden zo goed mogelijk nabootsen.

Een rotstuin aanleggen
Kies voor uw rotstuin een zonnige plek, het liefst op een natuurlijke helling. U kunt ook zelf een helling maken door keien en natuurstenen op te stapelen. Uw tuincentrum biedt u hierin een ruime keuze. Is de waterdoorlatendheid van de grond slecht, graaf dan eerst 30 cm weg en vul het gat voor de helft met puin, waarop u een laag met wit zand vermengde aarde aanbrengt. Nu kunt u beginnen de stenen te stapelen. Tip: gebruik liever een paar grote brokken steen dan veel kleine, dat geeft uw rotstuin een natuurlijk aanzien. Graaf de stenen gedeeltelijk in en zorg dat de mooiste kant zichtbaar is. Let erop dat er geen verse breukplekken te zien zijn, want steen verweert heel langzaam.
Is uw berglandschap naar uw zin, dan kunt u de kieren tussen de stenen opvullen met aarde en de planten op hun plek zetten.

De planten
Kijk eens op uw gemak rond bij uw tuincentrum, u vindt er een grote variatie in kleur, vorm en grootte. Een paar planten die in uw rotstuin niet mogen ontbreken zijn huislook (Sempervirum), Sedum, Cerastium en Saxifraga. Daarnaast horen er natuurlijk ook een paar mooie dwergheesters en conifeertjes bij. Als u bovendien nog wat verwilderende bollen plant, heeft u van het vroege voorjaar tot de late herfst kleur in uw rotstuin.

Nog meer rotstuinideeën
Rotsen en water vormen een prachtige combinatie. Met een rotstuin aan de rand van uw vijver of met een klein vijvertje in het laagste punt van uw rotstuin, laat u twee avontuurlijke werelden op een natuurlijke manier in elkaar overgaan. Heeft u geen ruimte voor een miniatuur berglandschap, dan kunt u rotsplanten ook heel goed in een losgestapelde muur planten of in een mooie terracotta bak of natuurstenen trog op het terras.

Meer weten?
Vraag onze tuinadviseurs gerust alles wat u nog meer over rotstuinen wilt weten. Ze helpen u graag met handige tips en goede raad