Waarom gaan wij zo goed samen!

Waarom gaan wij zo goed samen!

Narcis en blauwe druif combineren schitterend. Dat komt omdat geel en blauw een complementair kleurpaar is. Van oudsher ervaren we dat als harmonisch. Grote schilders als Van Gogh maakten daar al dankbaar gebruik van. Ook door het hoogteverschil gaan beide bolgewassen zo mooi samen. Een perk met Narcissen kan je prachtig omzomen met blauwe druifjes.

Blauwe druifjes, druifhyacint of blauw klokje

De bolletjes die wij vooral kennen onder de naam blauwe druif komen oorspronkelijk uit het Middellandse zeegebied. Daar zoeken ze hun eigen weg in boomgaarden en wijngaarden. In Nederland zien we ze ook wel in het wild, bijvoorbeeld in de duinen of in grasvelden. Maar wie wacht tot ze spontaan opkomen is nog wel even zoet. Ga binnenkort even langs GroenRijk voor blauwe druifjes (Muscari). Daar vind je de bolletjes in potjes om in je tuin te poten én kant-en-klare mandjes en bakjes voor binnenshuis. 

Vrolijk het voorjaar in met Narcissus

Ben je de grijze januarimaand helemaal zat? Start februari dan met kleur in huis, of op je terras. Bij het lieflijke van blauwe druifjes passen statige narcissen als geen ander. De Blauwe Druifjes stralen met hun tientallen priegelige bloemetjes knusse gezelligheid uit. Narcissen ademen brutaliteit en zelfvertrouwen. Ze lijken je haast aan te kijken! Samen echt yin en yang!

Narcissen, alle varianten mogelijk

Vrijwel iedereen kent de trompetnarcis. Maar er zijn nog veel meer soorten én maten. Mooi in één kleur, of juist bont in combinaties en schakeringen van wit, roomgeel, roze, rood of oranje. Heb je de dubbele narcissen al gezien? Die hebben een volle bloemkop met meerdere kleine blaadjes. Helemaal in is de nonchalante weelderige look. Daarvoor zet je je narcis met potje en al in je lievelingsvaas of -kan. Je hebt nu een boeket en plant in een!

Drie do’s voor blakende bollen

  • Kies binnen voor een niet te warme plek. Bedenk dat blauwe druifjes en narcissen zich in dit koude jaargetijde zelfs buiten redden.
  • Knip uitgebloeide bloemen weg. Zo kan de narcis meer energie steken in volgende bloemen.
  • Bloemen zoeken het licht op. Draai het bakje waarin de bollen zitten daarom af en toe een slag. Dan houden ze mooie rechte stelen.
     

Tip 

Blauwe druifjes en narcissen kun je na de bloei mooi in de tuin planten. Wacht tot het loof en de bloemen afgestorven zijn en plant de bolletjes op een mooi plekje. Zelfs als je het bakje achteloos in een hoekje van je tuin leegschudt heb je volgend jaar een goede kans op een fleurige verrassing!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Zonder sneeuwklokjes geen lente

Iedere tuin verdient sneeuwklokjes (Galanthus) om in lentestemming te komen. Met haar smalle bladeren en witte bloemen versiert dit bolgewas je tuin óf een gezellige pot in januari en februari, en soms zelfs eerder! 

 

Klokjes luiden het voorjaar in

Sneeuwklokjes zijn echte vroegbloeiers. Als de witte, knikkende klokjes op frisgroene steeltjes in je tuin verschijnen, en soms dapper boven de laatste sneeuw uitsteken...

Lees meer...
Beter leven met gezond groen

Kamerplanten zijn natuurlijke sfeermakers en sommigen hebben iets extra’s. Luchtzuiverende planten leveren namelijk een positieve bijdrage aan elke leefruimte. Dat ervaar je fysiek en mentaal. Wonen, werken, slapen en relaxen… het gaat allemaal beter met gezond groen. Luchtzuiverende kamerplanten hebben het meeste effect in de periode oktober tot en met maart. De meeste mensen houden dan ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten waardoor er beduidend minder g...

Lees meer...
De Calathea kun je niet weerstaan

Groen, aubergine, bont, gevlekt of geribbeld: de ovale bladeren van de Calathea trekken je aandacht. Deze tropische kamerplant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren en kinderen. Bij GroenRijk vind je een aantrekkelijke Calathea-mix waarmee je gelijk sfeer geeft aan je huis.

 

Bewegende bladeren

De Calathea leeft in het wild onder de bomen...

Lees meer...
Struikheide: drie kleuren in één pot!

Ze verschieten niet spontaan van kleur. GroenRijk heeft een vinger in de pap gehad bij de Calluna vulgaris ‘Garden Girls’ Tricolor. We hebben drie planten met verschillende bloemkleuren in één pot gezet: een paarse, roze en zilverwitte. Doordat ze samen in een pot staan verstrengelen ze mooi, wat een prachtig vlammend effect geeft.

 

Zomerheide en winterheide

Calluna vulgaris wordt ook wel Dopheide of Zom...

Lees meer...