Herfstanemoon

Herfstanemoon

Deze prachtige roze herfstanemoon bloeit van augustus tot oktober

De FantasyTM-herfstanemonen hebben veel kenmerken van zowel de kruisingssoort Anemone × hybrida als van Anemone hupehensis.  Dat zijn de twee meest voorkomende moedersoorten van de prachtige  Japanse en/of herfstanemonen. Samen met andere herfstbloeiers zorgen ze van nazomer tot herfst voor heerlijke kleur in de tuin. De Anemone Fantasy TM ´Cinderella´ is een cultivar uit een van de nieuwste series herfstanemonen. Deze teer zachtroze bloeiende plant munt net zoals de andere Fantasy TM-cultivars uit door de zeer compacte groei – tot ca. 40 cm hoog – en door de enorme bloeirijkheid. Deze rassen vormen meer bloemen dan de cultivars uit eerdere series die al langer op de markt waren.  Ze vormen een dichte bladerpol met grote aantallen forse, enkelvoudige, zacht gekleurde bloemen. Dat maakt ze absoluut uniek. Er zijn nog niet zoveel aparte Fantasy TM-cultivars uit ontwikkeld (hieronder noemen we er behalve ‘Cinderella’ nog twee), maar de vraag ernaar is groot. Vooral vanwege hun mooie dwergvorm vinden ze gretig aftrek!

De oorspronkelijke soorten Japanse anemonen (Anemone × hybrida, vroeger Anemone Japonica-hybriden genoemd) kunnen wel 125 tot 150 cm hoog worden. Bij deze planten begint de bloei soms al in de tweede helft van augustus en de bloemen hebben meestal 7 tot 9 bloemblaadjes en een doorsnee van 6 tot 7 cm. De andere hierboven genoemde soort – Anemone hupehensis, de echte herfstanemoon – blijft in zijn Chinese oervorm meestal kleiner dan de Japanse anemonen (tot ca. 100 cm). De bloemen zijn ook wat kleiner (5 tot 6 cm doorsnee), de bloei begint vaak wat later en planten houden van iets meer schaduw dan Japanse anemonen. De oorspronkelijke soort Anemone hupehensis stamt in het wild dus uit China, maar er werd al eeuwen geleden in Japan mee gekweekt, gekruist en veredeld. Die vormen zijn op hun beurt weer in China terecht gekomen, waar vandaan de eerste in 1844 naar Europa werden gebracht. In Oost-Azië  waren vooral de Japanners al heel vroeg zeer bedreven in de kunst van het veredelen van planten. De Chinezen hadden minder de behoefte om de natuurlijke vormen van planten te veranderen. Die waren veel meer met andere zaken bezig, zoals het manipuleren van energiestromen in het landschap.

Anemone Fantasy TM  ‘Cinderella’

‘Cinderella’ is de Engelse naam voor ‘Assepoester’. Deze plant heeft – zie hierboven – kenmerken van zowel Anemone × hybrida als van Anemone hupehensis. Qua maat is het bijvoorbeeld meer een A. hupehensis, qua bloemgrootte meer een A. × hybrida, maar qua aantal bloemblaadjes (5) per bloem weer meer een A. hupehensis. Zo zijn er meer verschillen en overeenkomsten. Toch wordt ‘Cinderella’ heel vaak als Anemone × hybrida ‘Fantasy Cinderella’ aangeboden, waarbij dus ook nog de serie- of handelsnaam Fantasy (TM betekent Trade Mark) tussen aanhalingstekens bij de cultivarnaam ‘Cinderella’ wordt vermeld. Het is maar een klein voorbeeld van de verwarring die hier en daar in de planten-naamgeving heerst.

‘Cinderella’ zit ook qua bloemvorm tussen beide soorten in. De bloemblaadjes zijn vrij glad, maar aan de randen iets opgebold en geruffeld (geschulpt). De kleur is lieflijk zachtroze, het hart is – net zoals bij de andere  Fantasy TM-cultivars schitterend goudgeel. Andere cultivars uit deze serie zijn Fantasy TM ‘Pocahontas’ en ‘Red Riding Hood’. ‘Pocahontas’ bloeit wat lichter roze en de gekreukelde bloemblaadjes maken een gestreepte indruk. Pocahontas was de naam van een 17e-eeuwse Noord-Amerikaanse prinses uit het volk der Powhatan-indianen. Zij heeft onder andere Engeland bezocht en daar koning James I ontmoet. Over haar leven is onder andere een bekende Disney-film uitgebracht. ‘Red Riding Hood’ is een wat dieper lichtpaars bloeiende cultivar. De plant draagt de Engelse naam van ons ‘Roodkapje’.

Verzorging

Alle Fantasy TM-herfstanemonen houden van een plekje in de volle zon tot lichte schaduw. Ze verdragen volle zon goed als de grond maar iets vochtig blijft. Die grond moet wel goed doorlatend zijn, want deze niet-wintergroene vaste planten hebben een hekel aan langdurig natte grond rond hun wortels. Dat geldt dus zeker ook ’s winters. Qua grond stellen ze verder weinig eisen. Deze moet normaal voedzaam zijn. Iedere ‘gewone’, niet te zware tuingrond is geschikt. Kies de plek waar je ze wilt planten zorgvuldig, want herfstanemonen (ook deze) hebben er een hekel aan om te worden verplant. Laat ze dus zo veel mogelijk met rust.
Dwergherfstanemoon ‘Cinderella’ is gekweekt in pot waarin je hem koopt. Zorg dat de wortelkluit bij het inplanten zo veel mogelijk intact blijft. Dat bevordert een goede en snelle doorgroei. Hoewel herfstanemonen compact blijven, kunnen ze zich door de jaren heen flink uitbreiden (tot een doorsnee van 50-60 cm). Ze zijn niet (met remstoffen) kunstmatig klein gehouden. Dat klein blijven zit in hun DNA. Je hoeft dus niet bang te zijn dat deze herfstanemonen plotseling veel hoger worden dan ze waren. Laat de grond waarin ze staan nooit helemaal uitdrogen. De prachtige, ijle stengels hebben geen steun nodig. Ze zijn heel sterk, al zien ze er teer uit. Laat ze in het late najaar rustig bovengronds afsterven. Ruim de afgestorven blad- en stengelresten pas in het voorjaar op. Geef de planten dan ook een goede organische basisbemesting. Een beetje kalk mag ook (maar niet tegelijk met de mest!). Je kunt wel beendermeel geven (waar ook kalk in zit). De planten hebben ook niet per se winterse kou nodig om te kunnen gaan bloeien, maar in voorjaar en zomer wel lange, lichte dagen om bloemknoppen te gaan vormen. Deze dwergherfstanemonen  bloeien in ieder geval altijd langduriger dan de hoger uitgroeiende  herfstanemonen en ook rijker. Het zijn echt fantastische, laag blijvende planten! Ideaal voor een niet te grote tuin.

TIP: Japanse- of herfstanemoon Fantasy TM ‘Cinderella’ combineert prachtig met andere, niet te hoge herfstbloeiers met witte, blauwe en lilaroze tinten, zoals asters, violen, aarereprijs (Veronica spicata) en met mooie bladplanten, zoals Hosta’s en varens. Het is heel mooi om er een klein groepje van te planten, bijvoorbeeld drie stuks bij elkaar. Dan komt de bloeirijkheid extra tot uitdrukking.

In kort bestek

De zeer rijk en langdurig bloeiende dwergherfstanemoon Anemone Fantasy TM ‘Cinderella’ blijft laag (tot 40 cm) en groeit compact, kan jarenlang vast blijven staan en doet het zowel in zon als lichte schaduw in iedere normale tuingrond, mits goed doorlatend,maar wel iets vochthoudend. Een prachtige bloeier voor nazomer en vroege herfst met zachtroze bloemen. Goed winterhard en sterk. Nu bij GroenRijk in flinke 19 cm-kweekpotten.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Struikheide: drie kleuren in één pot!

Ze verschieten niet spontaan van kleur. GroenRijk heeft een vinger in de pap gehad bij de Calluna vulgaris ‘Garden Girls’ Tricolor. We hebben drie planten met verschillende bloemkleuren in één pot gezet: een paarse, roze en zilverwitte. Doordat ze samen in een pot staan verstrengelen ze mooi, wat een prachtig vlammend effect geeft.

 

Zomerheide en winterheide

Calluna vulgaris wordt ook wel Dopheide of Zom...

Lees meer...
Ficus lyrata: groot, glanzend groen

Met zijn glanzende bladeren die wat op violen lijken, speelt de Ficus lyrata gelijk de hoofdrol in jouw huiskamer. Geen wonder dat deze grote kamerplant zeer populair is in Nederland.

 

Kamermuziek

Als je de Ficus lyrata met zijn grote bladeren ziet staan, snap je gelijk dat deze machtige plant uit de tropen komt. Hij wordt ook wel vioolblad- of tabaksplant genoemd en komt in het wild vooral in de regenwo...

Lees meer...
Viola cornuta ‘Cool Wave’ blijft maar bloeien

De ijzersterke Viola cornuta 'Cool Wave' is er in vele vrolijke kleuren, bloeit maandenlang en komt prima de winter door. Met een kleurrijke mix van GroenRijk geef je je tuin, terras of balkon zelfs in de wintermaanden nog een vrolijke sfeer.

 

Mix van kleuren

Het hoornviooltje (Viola cornuta) komt oorspronkelijk vooral voor in de Pyreneeën, Alpen en Apennijnen en zie je tegenwoordig in veel tuinen. Hij i...

Lees meer...
Laagblijvend siergras

Wuivende siergrassen vormen een mooie toevoeging aan de planten in je tuin of op je balkon. Laagblijvend lampenpoetsersgras domineert niet, maar past met zijn zachte pluimen en smal blad makkelijk bij de andere planten. Probeer het effect uit en geniet het hele jaar door van deze sfeermaker.

 

Voor de sier

Pennisetum alopecuroides 'Hameln' is een laagblijvend siergras met opgaande groei, smal blad en volle, zachte aren di...

Lees meer...