Lepelplant

Lepelplant

De Spathiphyllum ‘Sweet Silvio’ is een geweldig dankbare kamerplant

Het geslacht Spathiphyllum omvat soorten uit het tropische Midden- en Zuid-Amerika, Indonesië, de Filippijnen enz. In Engelstalige landen worden ze ‘Peace Lily’ (Vredeslelie) genoemd. Een veel mooiere naam dan het Nederlandse ‘Lepelplant’. Het zijn overduidelijk aronskelkachtige vaste of meerjarige planten (Araceae) waarmee door veel kwekers in de Oude en de Nieuwe Wereld uitgebreid is gekruist. Vandaar dat de meeste aangeboden planten hybriden zijn waarvan de herkomst moeilijk is te achterhalen. Dat geldt ook voor de lepelplant die GroenRijk deze week heel aantrekkelijk in grote 14 cm-kweekpotten aanbiedt: Spathiphyllum ‘Sweet Silvio’. De grote bladeren en  bloemen laten vermoeden dat een van zijn voorouders de soort S. floribundum uit Columbia geweest zal zijn. In de natuur van zijn vaderland groeit die soort in de wisselende schaduw en het geheimzinnige, groene licht van het tropische oerwoud. Het zijn bodemplanten, dus planten die in de vochtige grond onder het bladerdak van de woudreuzen groeien.

Lepelplanten (Spathipyllum’s) zijn daardoor ideale planten voor een licht beschaduwde plek in huis. Zet ze nooit in direct, fel zonlicht. De plant kan je huis dan jarenlang sieren. Deze groenblijvende plant zal ieder jaar opnieuw bloeien met grote ‘bloemen’ die bestaan uit een crèmewitte kolf (spadix), wat de eigenlijke bloeiwijze is, met daarachter een groot, wit, gepunt eivormig schutblad. Op de spadix zit een groot aantal, heel kleine bloempjes, eigenlijk is het een bloeiaar, een stengel met een heleboel bloempjes. Deze ‘bloem’constructie is een kenmerk van alle aronskelkachtige planten. Je koopt je ‘Sweet Silvio’ nu rijk bloeiend met minstens vijf bloemen.

Ze zuiveren de lucht (Air So Pure-planten)

Spathiphyllum’s zuiveren de lucht door er allerlei gevaarlijke stoffen en gassen uit te filteren. Denk aan methyl, benzeen, aceton, tolueen, ammoniak enz. Deze en andere stoffen (ook CO2) worden via de huidmondjes in de bladeren opgenomen of ze worden in de waslaag van de bladeren en bloemen afgevangen en afgebroken tot voor ons onschadelijke stoffen of voedingsstoffen. Ideaal voor in huis en op een werkplek. Ook in de lucht zwevende schimmelsporen worden door deze planten opgenomen. In NASA-onderzoek  wordt vermeld dat in badkamers waar Air So Pure-planten staan (dus ook Spathiphyllum’s), tot 60% minder schimmelsporen worden aangetroffen.

Verzorging

Spathiphyllum ‘Sweet Silvio’ kan absoluut niet tegen vorst. Je kunt deze plant zelfs beter niet blootstellen aan temperaturen onder 15 °C, anders krijgt hij het echt koud. Gewone kamertemperaturen zijn prima, maar zorg bij wat hogere temperaturen wel dat de lucht rond de plant voldoende vochtig is. Besproei het blad regelmatig. In onze centraal verwarmde huizen kan de lucht vooral ’s winters erg droog zijn. De plant reageert daarop door verbruinen van de bladpunten. Een goede methode om de luchtvochtigheid bij de plant te verhogen, is de ‘eiland’methode: zet de pot waar ‘Sweet Silvio’ in staat op een met grind gevulde schaal die je steeds met water vult dat vervolgens verdampt. Zorg ook dat de potkluit (de grond rond de wortels) nooit uitdroogt. Geef zeker twee keer per week water. Doe daar in de groeiperiode eens per veertien dagen wat vloeibare plantenvoeding doorheen (in de periode oktober-februari eens per maand, want dat is de rustperiode van de plant; dan ook minder water geven). Als er in februari-maart nieuwe uitlopers verschijnen kun je weer meer voeding en water gaan geven. Bij goede verzorging zal de plant dan steeds opnieuw gaan bloeien. Uitgebloeide bloemen kun je met steel en al weghalen. Als je hem koopt zal hij 65-70 cm hoog zijn. Op den duur kan hij 90 cm hoog worden.

Verpotten

Deze lepelplanten groeien langzaam, waarbij de wortelkluit in omvang toeneemt. De plant die je nu bij GroenRijk koopt staat in een pot met een doorsnee van 14 cm. Daar zal hij na verloop van tijd uit groeien. Dan moet je hem in een grotere pot verpotten. Doe dat in het voorjaar als de nieuwe groei begint. Verpot hem dan in anthuriumaarde. Dat is een speciaal luchtig potgrondmengsel dat je ook bij GroenRijk kunt kopen.

‘Sweet Silvio’ heeft broers en zussen

Deze Spathiphyllum is er een uit een hele ‘Sweet’-serie met geweldige eigenschappen: sterke, goed groeiende planten die allemaal rijk en wit bloeien, maar onderling kleine verschillen in blad- en bloemvorm vertonen. Behalve ‘Sweet Silvio’ zijn er ook o.a. ‘Sweet Chico’, ‘Sweet Lauretta’, ‘Sweet Pablo’, ‘Sweet Silvana’ enz.  

TIP
Je Spathiphyllum ‘Sweet Silvio’ kan vanaf half mei tot eind september ook buiten staan. Zet hem in zijn pot dan wel op een beschutte, licht beschaduwde plek. Als de temperatuur (vooral ’s nachts) onder de 15 °C kan zakken, moet je hem tijdelijk binnen zetten. Voorkom ook een plotselinge temperatuurschok. Dus zet hem niet plotseling in (buiten)lucht van bijv. 17 °C, als hij uit een kamertemperatuur van 22 °C komt. Daar houdt hij niet van. Zorg ook dat je de plant goed verpakt vervoert/meeneemt als je hem koopt op een dag met een lage buitentemperatuur.

In kort bestek

De lepelplant Spathiphyllum ‘Sweet Silvio’ is een sterke, aronskelkachtige kamerplant met aantrekkelijke, forse, glanzende bladeren en witte bloemen waar je jarenlang plezier van kunt hebben. Deze makkelijk te verzorgen tropische plant houdt van lichte schaduw en iets vochtige lucht. Prachtig als alleenstaande designplant of samen met andere bladplanten. Extra eigenschap: Spathiphyllum’s zuiveren de lucht in huis en op je werkplek.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Portulaca in hangpot: een waterval aan zomerse kleuren

De dikke, vetplantachtige blaadjes en rozetvormige bloemetjes van de Portulaca fleuren je tuin, balkon of terras een zomer lang helemaal op. Ze hebben een heerlijke geur, zijn er in vele vrolijke kleuren en maken eindeloos nieuwe bloemen aan. 

 

Feestelijke aankleding 

De eenjarige Portulaca grandiflora, ook wel portulac of postelijn genoemd, komt van oorsprong veel voor in warme Zuid-Amerikaanse streken. Tegenw...

Lees meer...
De vrolijke verleiding van Dahlia

Een kleurige mix van Dahlia’s geeft je tuin of balkon maandenlang een vrolijke sfeer. Kies uit allerlei kleuren en maten die prachtig met elkaar en met andere planten combineren. Ze staan bovendien prachtig in een vaas. 

Beauties

De Dahlia-familie is zeer uitgebreid. Er bestaan meer dan 20.000 gekweekte soorten die zijn voortgekomen uit Mexicaanse kruidachtige wilde Dahlia’s. Terwijl dahlia’s eerst werden gekweekt voor de eetbar...

Lees meer...
De exotische liefde van de Agapanthus 'Amourette'

De lange, ranke Agapanthus 'Amourette', met een halve bol vol verfijnde bloemen, lijkt stiekem te zijn ontsnapt uit een exotische tuin voor een liefdesavontuur in Nederland. Zo lang de zomerzon schijnt, is zij helemaal de jouwe.  

 

Afrikaanse lelie

De Agapanthus africanus of Afrikaanse lelie heeft enorm charisma en betovert iedere tuin of balkon. De  felblauwe of stralend witte bloemen staan als een uitwaaieren...

Lees meer...
Roza Bijenweelde: voor bijen en bewonderaars

Hoewel de Rosa Bijenweelde® speciaal is doorontwikkeld voor bijen, staan deze rijkbloeiende rozenstruikjes ook prachtig in je tuin of op je terras. GroenRijk heeft een mix samengesteld met verschillende fantastische kleuren.

 

Veelzijdig combineren

Glanzend groene bladeren en grote trossen vol enkele of halfgevulde bloemen in uiteenlopende kleuren, met mooi contrasterende gele meeldraden in het midden: de zacht geurende R...

Lees meer...