Kerstster

Kerstster

Zonder deze kerststerren geen Kerst. Zet ze op een lichte plek, maar niet in de volle zon.

‘Princettia’s zijn fantastische nieuwe kerststerren. Echt super-planten. Ze worden sinds enkele jaren ontwikkeld door de Japanse veredelaar Suntory en waren meteen een doorslaand succes. De planten vertakken heel goed – dus bloeien geweldig – maar ze blijven compact. En dat gebeurt zonder remmiddelen toe te passen. Een unicum en uiterst milieuvriendelijk! Ook Princettia’s behoren tot de soort Euphorbia pulcherrima die uit Mexico stamt. De Azteekse keizer Montezuma vond de van origine rood bloeiende struiken zo mooi dat hij ze naar zijn hoofdstad- in de Andes liet brengen. Een Amerikaanse ambassadeur in Mexico, Mr. Joel Robert Poinsett, zag ze rond 1825 ook in Mexico en reageerde al net zo. Hij stuurde enkele planten naar de USA. Daar werden ze naar hem werden vernoemd. In Amerika  heten kerststerren nog steeds Poinsettia’s. De naam Euphorbia pulcherrima kreeg de plant in Europa van de Duitse botanicus Carl Ludwig Wildenow (begin 19e eeuw). Het was uiteindelijk een Duitse kweker in de USA (Albert Ecke, die in 1900 naar Los Angeles was geëmigreerd) die ermee ging experimenteren. Die man bracht in 1918 het nieuwe kerststerras ´Oakleaf´ op de markt, een plant met veel meer kleur, grotere schutbladen en mooier eikachtig blad. Maar het allerbelangrijkst was dat de planten veel beter en bossiger vertakten. Gevolg: veel meer bloemen en kleur! Hoe ze dat deden, is heel lang een geheim van de Ecke’s gebleven. Alberts kleinzoon, Paul Ecke jr., ging deze planten pas echt promoten. Die man zorgde ervoor dat de kerstster symbolisch met Kerst werd verbonden en nu tijdens de Kerstdagen een onmisbare kleurbrenger is in huis. In de USA en Mexico is het ieder jaar op 12 december Poinsettia Day. En nu zijn er dus de nieuwe ‘Princettia’s die met een beetje goede zorg wel tot Pasen mooi blijven.

De exclusieve ‘Princettia’-serie kerststerren

Deze planten hebben alle kenmerken van de bekende kerststerren en worden ook net zo verzorgd, maar de planten houden hun volle koepelvorm en bloeien overdadig door de sterke vertakking. De kleurige schutbladen aan de einden van de takken hebben de taak overgenomen van de kroonbladen die de bloemen bij andere plantensoorten vormen. Ze hebben een unieke vorm en de kleine groengele bloemschermpjes in het hart ervoor zijn zelfschonend. Heel mooi. Tot nu toe zijn er ‘Princettia’s in diverse kleuren zacht- tot felroze en bijna wit. Het gewone blad is donkergroen.

Wereldwijd geliefd

De stervormig geplaatste kleurrijke schutbladen achter de groengele echte bloempjes doen aan de Ster van Bethlehem denken die – naar men zegt – ooit aan de hemel stond. Vanaf de 17e eeuw gebruikten Franciscaner monniken in Mexico deze bloemen al bij kerstvieringen. De Mexicaanse naam is Flor de Noche Buena (Kerstavond-bloem). Die symbolische verbinding met Kerst bestaat trouwens niet overal. In Spanje heet de plant Flor de Pascua (Paasbloem) en in Hongarije wordt hij (vertaald) Sinterklaasbloem genoemd, maar wordt hij ook in de Kerst- en Paastijd toegepast. In het Turks heet de plant Çiçek Atatürk (de bloem van Atatürk, stichter van de Turkse republiek). In Egypte ‘Bent el Consul’ (‘dochter van de consul’). In ons deel van de wereld voorziet de kerstster in de grote behoefte aan kleur in de wintertijd. Dat die behoefte overduidelijk bestaat zie je ook aan de kleurrijke kleding van Noordse volkeren, zoals de Sami (de rendierherders) in Noord-Scandinavië. In de winter snakken mensen naar licht en vrolijke, felle kleuren. Je voorkomt er depressies mee.

Eenvoudige verzorging

De ‘Princettia’-kerststerren die GroenRijk deze week – roze en wit bloeiend – aanbiedt, zijn nog feestelijker dan anders. Je zult er lang plezier van hebben, want deze stevige planten kunnen makkelijk 3-4 maanden in huis bloeien. Ze zijn in flinke 12 cm-potten gekweekt en ca. 28 cm hoog. Neem je kerststerren goed verpakt mee als het buiten koud weer is. Kerststerren verdragen geen vorst of koude lucht.  Zet ze in huis op een lichte plek, maar niet in fel zonlicht. Ze doen het prima bij normale kamertemperaturen (18-23 °C). Laat de temperatuur ’s nachts niet beneden 15 °C zakken. Vermijd tocht of plekken die erg warm worden (zoals boven een radiator van de cv). Zorg dat je kerststerren voldoende water krijgen. Controleer regelmatig of de potgrond nog vochtig is. Voelt deze wat droog aan, dan meteen water geven! Niet op het blad gieten, maar in de pot. Een doorgelekt teveel aan water afgieten. De wortels van de planten mogen niet lang kletsnat staan. Een pot met een onderschotel is bij kerststerren daarom ideaal. Je hoeft tijdens de bloei geen voedsel te geven. Kerststerren zijn niet winterhard, maart wel meerjarig. Je kunt ze dus in principe jarenlang hebben en verzorgen, maar meestal bloeien ze dan minder rijk dan wanneer je iedere herfst nieuwe koopt.

TIP

Het witte melksap dat uit beschadigde delen van kerststerren komt (bijv. door snoei)  is niet echt giftig, maar het kan soms irritatie van de huid veroorzaken en als bijvoorbeeld een kind of een huisdier het binnen krijgt kan dat lichte darmproblemen geven.     

In kort bestek

Nu bij GroenRijk: fantastische nieuwe ‘Princettia’-kerststerren (Euphorbia Pulcherrima ‘Princettia’) in schitterende tinten roze en bijna wit. Compacte groei, rijke bloei. Makkelijk te verzorgen. Op een lichte plek in huis zetten (niet in fel zonlicht) en regelmatig water geven. Gewone kamertemperaturen zijn prima. Om met de kerst en nog maandenlang daarna enorm van te genieten. Met kerststerren haal je heerlijke kleur in huis!

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Vroeg voorjaar met narcissen

Aan het einde van de winter haal je met de gele trompetjes van de Narcissus 'Tête-à-tête' het voorjaar alvast in huis. Zo hoef je niet lang te wachten om mooie, bloeiende narcissen te zien. GroenRijk verkoopt deze Narcissus 'Tête-à-tête' al in pot.

 

Hoofd in de wolken

De 'Tête-à-tête' is een narcis van ongeveer 15 tot 20 cm hoog met aan iedere stengel twee tot drie trompetjes. Je kunt wekenlang van dit zonnetje in huis g...

Lees meer...
Wat maakt mij éxtra mooi?

Medinilla’s, ofwel trosboemen zijn volgens ons al op zijn mooist. Maar een lichte douche geeft haar wel extra energie. Geregeld lichte nevel verlengt de bloei-periode, die toch al bijzonder lang is. Twee maanden lukt bij iedereen wel en zelfs vijf maanden is geen uitzondering. Die bloeitijd – november tot februari – is echt een sensatie. Per stengel piepen er wel honderden knalroze bloemetjes onder de schutbladen vandaan.

 

Medin...

Lees meer...
Primula, de vroege vogel in de tuin

De bloemstengels van de Primula acaulis lijken enigszins op sleutels. Tenminste als je een sleutel met de baard in de lucht steekt. Dat is één verklaring voor de naam Sleutelbloem. Ook is er de legende die verhaalt over Petrus. Zittend bij de hemelpoort zou hij in het lentezonnetje zijn weggedommeld. Zijn sleutelbos zou daarbij uit zijn handen zijn gegleden. En op de plek waar de sleutelbos de grond raakte ontloken schitterende goudgele bloemen. Maar wat het...

Lees meer...
Blauw druifje brengt lentesfeer

Vroeg in het voorjaar heeft het blauwe druifje (Muscari) al zin in een feestje. Buiten, binnen, in een schaal of in de volle grond, overal voelt dit bolgewasje zich thuis en schittert met zijn blauwe, witte of roze druifachtige trosjes op stelen. Daar word je toch vrolijk van!

 

Druifhyacint

Het blauwe druifje is na de wat kalige winter een van de eerste gangmakers in je tuin of op je balkon. Hij bloeit met druifachtige b...

Lees meer...