Mozaïekplantjes, fit voor de Hollandse huiskamer

Mozaïekplantjes, fit voor de Hollandse huiskamer

Mozaïekplanten of Fittonia’s komen oorspronkelijk uit tropische oorden. Maar dankzij veredeling zijn het nu ijzersterke planten. Ze zijn nu zelfs opgewassen tegen een minimumtemperatuur van 10 graden. Dat komt zeker goed in jouw huiskamer. Ook op een luw terras of balkon kun je met Fittonia’s goede sier maken. Met zijn grafische tekening heeft hij letterlijk een streepje voor op andere gewassen.

Vele varianten

Er bestaan inmiddels zeker 50 soorten Fittionia’s. De nerven zijn schitterend wit, roze, rood of een schakering daarvan. De nieuwste soorten hebben bovendien bijzondere variaties qua bladgrootte en bladvorm (golvend, rond, gekarteld). Je bezoek aan het tuincentrum van GroenRijk kan zomaar een nieuwe ontdekking opleveren.

Hoge decoratieve waarde

Gezien zijn betoverende en sterk uiteenlopende kleuren kan je bijna schilderen met je Fittonia. Het lijkt of je altijd een vrolijk boeket in huis hebt. Groeperen en spelen met vorm verhoogt de decoratieve waarde nog eens extra. Fijn is dat vrijwel elke standplaats geschikt is. Met een beetje licht zijn Fittonia’s al tevreden, echt felle zon kun je beter voorkomen.

Sterk en makkelijk

Rust, reinheid en regelmaat? Fijn, maar niet per sé nodig. Heb je hem even uit het oog verloren? Geen nood, hij is oersterk. Gewoon de kluit even dompelen in water en hij trekt weer snel bij. Heb je een badkamer met wat daglicht? Dat is helemaal een prima plek. Fittonia’s  zijn namelijk vlijtige vochtvreters, maar echt natte voeten willen ze niet.

Fittonia en voeding

Ondanks zijn hippe imago stelt hij qua voeding geen speciale eisen. Ze kunnen prima uit de voeten in normale potgrond voor kamerplanten. Tip: draai de pot met Fittonia’s af en toe een slag voor een gelijkmatige groei. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Mini kerstboom: Picea glauca ‘Conica’

Heb je een tiny house? Of vind je het leuk om dit jaar niet één maar meer bomen neer te zetten? Voor een Conica vind je altijd een plekje. Picea glauca ‘Conica’, ofwel tafelkerstboom is een dwergvorm van de witte spar ofwel Canadese spar. GroenRijk heeft ze al vanaf 17 cm. De kegelvormige boompjes zijn mooi compact. Buiten wordt deze boom ongeveer 2 meter hoog. Hoe je je boom succesvol naar buiten verhuist lees je hieronder.


Tafelkers...

Lees meer...
Nordmann-spar: kampioen onder de kerstbomen

Steeds meer mensen halen een levende kerstboom in huis. Als je zo lang mogelijk wilt genieten van groene takken, is de Nordmann-spar een echte aanrader. Bij GroenRijk vind je deze absolute topper nu volop!

Groene kerst

Wil je al vroeg in december een natuurlijke kerstboom optuigen? Dan is de Nordmann-spar (Abies nordmanniana) een goede keuze. Hij blijft lang groen, dus van een kale boom en een vloer vol naalden, nog voor de kerstdage...

Lees meer...
Helleborus niger 'Christmas Carol'

Tijdens de donkere dagen schitteren de liefelijke witte bloemen van de Helleborus niger 'Christmas Carol'. De plant blijft compact met frisse groene blaadjes en veel bloemknoppen. Bij GroenRijk staat deze winterse sfeermaker nu voor je klaar.

Licht in de duisternis

In het seizoen waarin weinig planten bloeien, pakt de Helleborus juist het podium. Daarom is dit dan ook een populaire plantensoort. De eerste soorten, zoals de Helleborus...

Lees meer...
Bergthee: groenrode kameleon

Gaultheria procumbens heeft een opvallende verkleuring in je herfst- en wintertuin. De bladeren gaan van frisgroen naar dieprood en tot diep in de winter geeft ze je veel felgekleurde besjes. Geniet maandenlang van de kleuren van deze superbodembedekker!


Winterwonder

Oorspronkelijk groeit bergthee of Gaultheria procumbens in bosrijke gebieden in Noord-Amerika. Deze
laagblijvende heester bloeit in juni en juli met kleine...

Lees meer...