Besjeskampioen Gaultheria 'Big Berry'

Besjeskampioen Gaultheria 'Big Berry'

De Gaultheria procumbens 'Big Berry' spant zich geweldig in om jouw tuin, terras of balkon kleur te geven tijdens de herfst- en wintermaanden. Niet alleen is deze onvermoeibare bergtheesoort met extra grote bessen een sfeermaker in een buitenpot of schaal, maar ze schittert ook in een wandhanger.

 

Altijd kleur

De laagblijvende en wintergroene Gaultheria procumbens 'Big Berry' heeft kruipende uitlopers en bloeit in juni en juli met leuke, witte tot iets roze klokvormige bloemetjes. In de herfst verandert het donkergroene blad naar paars-rode en groene tinten en komen de lekker grote, in het oog springende oranjerode bessen op. Deze blijven de hele winter en tot ver in het voorjaar hangen.

 

Levende wandversiering

Gaultheria procumbens 'Big Berry' staat niet alleen prachtig in je tuin of in een brede pot of schaal op je terras, maar zeker ook in een wandhanger. Vooral mooi is de combinatie met Hedera (klimop). Geef een kale muur op je terras of balkon een groene opfrisbeurt met deze wintergroene schoonheden en geniet de hele herfst en winter van zo’n groenrode verticale minituin. De wandhanger hang je eenvoudig op, is onderhoudsvriendelijk en oogt neutraal, waardoor de planten extra goed opvallen.

 

Mooi en makkelijk

Bergthee groeit in het wild op vrij zure en vochtige grond in bosrijke gebieden in Noord-Amerika. Ook bij jou thuis doet ze het goed in wat vochtige, lichtzure en goed doorlatende grond. Handige hangtips:

  • Hang de wandhanger op een beschutte maar lichte plek in de halfschaduw of volle zon, maar pas in de zomer op met al te fel zonlicht.
  • Gebruik bij het planten potgrond en voeg wat organische voeding toe. Kant-en-klare minituintjes in een wandhanger bevatten verrijkte potgrond. Geef na langere tijd eventueel wat extra perkplantenvoeding.
  • De grond mag goed vochtig blijven. Geef heel eenvoudig water via het handige pijpje aan de wandhanger. Eventueel overtollig vocht stroomt vanzelf weg.
  • Snoeien is nauwelijks nodig. Lelijk geworden takjes of uitlopers kun je na de winter in april wegknippen.

 

Veelzijdige bladeren

Wist je dat de donkergroene bladeren van de Gaultheria heerlijk ruiken? Als je ze voorzichtig kneust of er overheen wrijft komt er een fris en zacht muntaroma vrij. Er wordt ook esoterische olie uit gewonnen en in landen waar de plant in het wild voorkomt, trekken mensen er thee uit.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Beter leven met gezond groen

Kamerplanten zijn natuurlijke sfeermakers en sommigen hebben iets extra’s. Luchtzuiverende planten leveren namelijk een positieve bijdrage aan elke leefruimte. Dat ervaar je fysiek en mentaal. Wonen, werken, slapen en relaxen… het gaat allemaal beter met gezond groen. Luchtzuiverende kamerplanten hebben het meeste effect in de periode oktober tot en met maart. De meeste mensen houden dan ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten waardoor er beduidend minder g...

Lees meer...
De Calathea kun je niet weerstaan

Groen, aubergine, bont, gevlekt of geribbeld: de ovale bladeren van de Calathea trekken je aandacht. Deze tropische kamerplant is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook nog eens luchtzuiverend en niet giftig voor huisdieren en kinderen. Bij GroenRijk vind je een aantrekkelijke Calathea-mix waarmee je gelijk sfeer geeft aan je huis.

 

Bewegende bladeren

De Calathea leeft in het wild onder de bomen...

Lees meer...
Struikheide: drie kleuren in één pot!

Ze verschieten niet spontaan van kleur. GroenRijk heeft een vinger in de pap gehad bij de Calluna vulgaris ‘Garden Girls’ Tricolor. We hebben drie planten met verschillende bloemkleuren in één pot gezet: een paarse, roze en zilverwitte. Doordat ze samen in een pot staan verstrengelen ze mooi, wat een prachtig vlammend effect geeft.

 

Zomerheide en winterheide

Calluna vulgaris wordt ook wel Dopheide of Zom...

Lees meer...
Ficus lyrata: groot, glanzend groen

Met zijn glanzende bladeren die wat op violen lijken, speelt de Ficus lyrata gelijk de hoofdrol in jouw huiskamer. Geen wonder dat deze grote kamerplant zeer populair is in Nederland.

 

Kamermuziek

Als je de Ficus lyrata met zijn grote bladeren ziet staan, snap je gelijk dat deze machtige plant uit de tropen komt. Hij wordt ook wel vioolblad- of tabaksplant genoemd en komt in het wild vooral in de regenwo...

Lees meer...